Ağız Sağlığı Ve Kötü Alışkanlıklar

AĞIZ SAĞLIĞI VE KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR

Hepimizin kötü alışkanlıkları olabilir. Çoğu zaman, otomatik bir bilinçdışı davranıştır ve gerçekleştiklerini bile fark etmeyebiliriz. Ebeveynlerin çocuklarının bırakmasını istediği   en yaygın kötü alışkanlıklar; emziklerin uzun süreli kullanımı, başparmak emme, tırnak yemedir.

EMZİK EMMEK

Emzik kullanımı, bir bebek veya yürümeye yeni başlayan çocuk için makul ve normal bir alışkanlıktır. Bebeklerin emmesi gerekir, sakinleşmek için normal bir gelişimsel süreçtir.

Emzik, bebeğin doğal emme içgüdüsünü tatmin eder ve ona güven hissi verir. Emme hareketi bebek için başlı başına bir memnuniyet kaynağıdır. Çünkü doğumu izleyen haftalarda, bebeğin en güçlü refleksi emmek olur. Emzik sayesinde sakinleşir ve uykuya daha kolay dalar.

Emzik kullanırken dikkat edilmesi gerekenler:

Damaksız emzikler anne memesini andırdığı için bebekler tarafından tercih edilir. Ancak bu tür emzikler özellikle bir yaşından sonra damağa baskı yaparak damak yapısını ve üst ön dişlerin dizilimini bozabilirler.

Damaklı emzik ise daha elips ve yukarı doğru kıvrıktır. Bu anatomik şeklinden dolayı 2–3 yaş arasında bile rahatlıkla kullanılabilir. Damağa tamamen adapte olduğundan, herhangi bir bozukluğa neden olmaz. Bebekleri geceleri emziksiz uyutmak daha zor olur. Bebek emziksiz uykuya dalamıyorsa, damaklı emzik tercih etmeniz tavsiye edilir. Bebek uykuya daldıktan sonra ise onu uyandırmadan emziği ağzından almanız önemlidir.

Emzik kullanma alışkanlığı ne zaman ve nasıl önlenebilir?

Emzikler kesinlikle şeker, reçel gibi şekerli gıdalara batırılmamalıdır.  Emzik emme   süresi mümkün olduğunca azzaltılmalı, emzik emmek istediğinde sevdiği bir sebze yada meyve verilmelidir. Emziği emmediği durumlarda ödüllendirmek (sözle veya hediye ile veya bak büyüdün işte gibi sözlerle) güzel bir teşviktir.

Emzik kullanımı, en geç 24 ayın sonunda bırakılmalıdır. 24 aydan sonra devam eden  emzik kullanımı, dişlerin yer değiştirmesine ve üst dişlerin öne, alt dişlerin arkaya çekilmesine neden olabilir. Bu dönemde bıraktırılabilirse bu açıklıkların oluşması önlenir. Ancak 3,5 yaşından sonra meydana gelen açıklıklar kalıcı hale gelebilir. 3–4 yaşlarına kadar emzik emen üst çene darlığı ve dolayısı ile yüz yapısında bozulma meydana gelebilir.

TIRNAK YEMEK

3 yaşından itibaren başladığı görülen tırnak yeme alışkanlığı 10-18 yaşları yoğun olarak özellikle erkek çocuklarında görülür.

Çocuklar genellikle gergin ve canları sıkkın olduklarında tırnaklarını  yerler. Televizyon seyretmek ya da ödev yapmak gibi aktivitelere konsantre olduklarında tırnak yeme artar. Sağlık Problemleri

Ne Yapmamalı?

Bu davranışın üzerinde fazla durmak ve  çocuğa tırnaklarının çirkin olduğunu söylemek çocuğunuzun sürekli olarak tırnağının şeklini düşünmesini ve düzeltmek için daha fazla yemesine sebep olur.

Ne Yapmalı?

Çocuğunuzun günlük tırnak bakımı yapın ve tırnaklarının kurumasını önlemek için bir nemlendirici ve kuvvetlendirmek için bir tırnak sertleştirici kullanın.

PARMAK EMMEK

Parmak emmek, bebeğin başparmağını keşfetmesi ve parmağını emmenin ne kadar zevkli olduğunu farketmesiyle ortaya çıkar. Bebeklerin ve çocukların yorgun, sıkkın veya endişeli olduklarında kendilerini rahatlatmalarına yardımcı olur. Çocukların parmak emmekten 3-4 yaşlarında vazgeçseler de, bazı çocuklar 5 yaşından sonra da vazgeçmeyebilirler.

Sağlık Problemleri

Parmak emmek çocuklarının parmaklarında yaralar, nasır ve tırnaklarında enfeksiyona sebep olabilir.. Çocuğunuz 6 yaşlarında hala parmaklarını emmeye devam ediyorsa, dişleri çapraşıklıklar oluşabilir.

Ne Yapmamalı?

4 yaşından küçük bir çocukta bu davranışı durdurmak için hiçbir şey yapmaya gerek yoktur. 4 yaşından büyük çocuğunuzun parmağını emmeye devam ettiği takdirde onu küçümsemek, azarlamak veya cezalandırmaktan kaçınmalısınız.

Ne Yapmalı?

Okul öncesi yaştaki çocuğunuza güvenli bir ortam sağlamanın yanısıra ona sıkılmadan yaratıcı oyunlar oynayabilmesi için fırsatlar yaratmalısınız. İki elini de kullanmasını gerektiren oyunlar da parmak emmeyi unutturmak için etkili yöntemlerdir.