İmplantın Yan Etkileri Var mıdır?

Diş implantlarının aslında bir yan etkisi yoktur. Implantlar saf titanyumdan yapılmıştır ve vücudun reaksiyon göstermeyeceği inert denilen bir malzemeden yapılmıştır, dolayısı ile ağza konduğu zaman hasta üzerinde herhangi bir yan etki göstermez.

Bugüne kadar yapılan çalışmalarda herhangi bir reaksiyonla karşılaşıldığı görülmemiştir. Bazı hastalardan implant taktıracaklarında yanağının şişme ihtimali, vücudun implantı kabul edip etmeme konusu ile ilgili sorularla karşılaşılabilir.

Vücudun implantı reddetme konusu tamamen akıldan çıkması gereken bir konudur, çünkü böyle birşey 30 yıllık implant hayatında gözlemlenmemiştir.


Sadece şunu bilmek gerekir ki eğer doktorun hatasından dolayı bazı iltihaplanmalar, mikrop kapması söz konusu olursa implant yerinden çıkıp düşebilir. Buna implant kaybı denir, ama günümüzde baktığımızda bunun oranı %1 bile değildir.

İmplant sonrasında yüzün şişmesi de kesinlikle implant ile ilgili değildir. Cerrahi müdahalenin etkisinden dolayı yüz şişmesi görülebilir. Cerrahi müdahale ne kadar az travmatik olursa şişlik o kadar az olur. Ağrı da aynı şekilde cerrahi travmanın azlığına yada fazlalığına göre değişiklik gösterir. Bu tamamen doktorun işini titizlikle ve dikkatle yapması ile ilgilidir.

İmplant operasyonu esnasında implant eğer doğru olmayan bir açı ile yerleştirilmişse veya daha önceden planlanan bölgeye yerleştirilmezse protez aşamasına gelindiği zaman çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Eğer protez aşamasında bu sorunların üstesinden gelmek mümkünse problem ortada kalkar. Ancak protez aşamasında bile düzeltilemeyecek kadar hatalı açı ile veya hatalı bölgeye yerleştirilen implantlar söz konusu ise ya bu implantları kemik içerisinde inaktif olarak bırakmak gerekir veya bu implantların çene kemiğinden tekrar sökülmesi yöntemine gidilebilir. Tabii ki bunlar implant diş tedavisinde hiç istenmeyen sonuçlardır