Diş Eti Hastalıkları

Gingivitis, dişi çevreleyen dokularda meydana gelen bir enfeksiyon hastalığıdır. Diş etinde ödem, kırmızılık, fırçalama sırasında veya kendiliğinden kanama ve ağız kokusu ile farkedilir. Gingivitisin ana nedeni mikrobiyal dental plaktır.

Dental plak diş fırçalanmasından 12 saat sonra tekrar oluşur. Bu nedenle dişler günde 2 defa olacak şekilde fırçalanmalıdır. Sadece diş fırçalamak yeterli değildir. Diş fırçalamaya ek olarak diş ipi kullanılmalı , gerekli ise ara yüz fırçası ve gargaradan ağız bakımı için destek alınmalıdır. Ağız gargaraları ve diş macunlarındaki yardımcı antiseptikler, dişeti, kanama ve plak indekslerinde istatistiksel olarak önemli azalmalar sağlar.[1]

Diş yüzeyinde biriken mikrobiyal dental plak temizlenmezse diş taşı birikimine neden olur. Diş taşı oluşum hızı bireylerde farklılık gösterse de yaş ile birlikte oluşum hızı artar. Diş taşları diş minesine yapışır bu nedenle profesyonel yöntemlerle diş hekimleri tarafından temizlenmelidir. Bu işleme detertraj adı verilir. Bu işlemde hekim diş eti hizasındaki plak ve diş taşı gibi yüzey eklentilerini diş üzerinden uzaklaştırır.

Gingivitis tedavi edilmez ise periodontits adı verilen ileri derece kemik kaybını niteleyen hastalığa dönüşür. Gingivitiste iltihap sadece diş etiyle sınırlı iken , periodontitiste diş etinin altı , kök yüzeyi etkilenmiştir. Periodontitis nedeniyle kemik kaybı ve diş kaybı meydana gelebilir. Periodontitis tedavisinde sadece detertraj yeterli değildir, kök yüzeyi temizleme işlemi olan küretaj yapılmalıdır.

Dişeti kanaması, periodontal hastalık ile ilişkili objektif, kolayca değerlendirilen bir inflamasyon belirtisidir. Diş eti kanaması sadece diş etlerinde meydana gelebilecek bir sorunun belirtisi olabileceği gibi başka bir sağlık sorununa da işaret olabilir. Lösemi ve trombosit eksikliği bu hastalıklardandır. [2]

Diş eti kanamaları dişlerin sert fırçalanması, diş ipinin sert kullanılması , yetersiz beslenme, vitamin eksikliği, kullanılan ilaçlar, hamilelik sırasında artan hormonlar, stres sebepleriyle meydana gelebilir. 

Diş eti kanamasında asıl tedavi ağız bakımının sağlanmasıdır. Diş etlerinde kanamaya yol açan hastalık varsa, hastalığa yönelik tedavi uygulanarak kanama sorunu çözülebilir.

Sigara içenlerin, sigara içmeyenlere kıyasla daha az veya gecikmiş dişeti kanaması olduğuna dair kanıtlar vardır; bu nedenle dişeti kanaması çalışmalarında sigara içimi kontrol edilmelidir. Dişeti kanama eğiliminin ölçümü, kapsamlı bir oral muayenenin ayrılmaz bir parçası olmalıdır.[3]

[1] Figuero E, Roldán S, Serrano J, Escribano M, Martín C, Preshaw PM, Efficacy of adjunctive therapies in patients with gingival inflammation. A systematic review and meta-analysis. J Clin Periodontol. (2019)

[2] Newburn E, Indices to measure gingival bleeding. J Periodontol. (1996)

[3] H. P. Müller and S. Stadermann, Multivariate multilevel models for repeated measures in the study of smoking effects on the association between plaque and gingival bleeding, Clinical Oral Investigations.(2006)

Leave a Reply

Your email address will not be published.