Cerrahi Tedaviler Sonrası

Diş Çekimi ve Cerrahi Operasyonlar Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ameliyat sonrası ilk 24 saat kanama görülmesi doğaldır.Bu durumda hekimin verdiği steril tampon,yarım saat süre ile ısırılmalıdır. Kuvvetli çalkalama ve emme işlemlerinden kaçınılmalıdır.Yara bölgesinde dikiş varsa,bölge fırçalanmamalıdır.Bu dikişler hekim tarafından 5-7 gün arasında alınmalıdır.

Ağız kokusu ilk günlerde çok doğaldır. Ancak ikinci günden itibaren hasta,günlük diş bakımını yapmalıdır.

Ağız içinde uygulanan cerrahi müdahalelerden sonra,en az 2 gün süre ile sigara içilmemelidir, ilaç tedavisi bitene kadar alkol kullanılmamalıdır.

Diş çekiminden sonra 48 ile 72 saat süresince çok şiddetli ağrılar ortaya çıkabilir. Ağrının giderilmesi için ağrı kesici içilebilir fakat kanın pıhtılaşması mekanizmasını etkilemesinden dolayı aspirin kullanılmalıdır.

Operasyon bölgesindeki yanakta şişlik ve morluk görülebilir. Bunu engellemek için ilk 8 saat içinde bu bölgeye buzlu su kompresi uygulanmalıdır. Buzlu su torbası,10 dakika süre ile tatbik edilip,15 dakika ara verilmelidir. Daha uzun süreli buz tatbiki yapılmamalıdır.
Verilmiş olan ilaçları,belirtilen doz ve sürelerde almaya özen gösterilmelidir.

Ameliyat sonrası ilk hafta sadece sıvı gıdalarla beslenilmelidir.

Ameliyat sonrası ilk hafta sadece sıvı gıdalarla beslenilmelidir.Çorba,muhallebi,süt,dondurma ve meyve suları bunlara örnek gösterilebilir.Sıcak yiyecekler ve içeceklerden kaçınılmalıdır.

Vücuda doğal yollardan C vitamini takviyesi yapılmalıdır.Taze sıkılmış meyve suları,kivi,çilek,greyfurt,elma gibi meyvelerden C vitamini alınabilir.

Ameliyat gecesi çift yastıkla yatılarak,başın yukarıda olması sağlanmalıdır.

İmplant Operasyonları Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hasta,implantın çene kemiğine çabuk kaynaması için ilk üç ay boyunca beslenmesine dikkat etmelidir.Süt,yoğurt gibi besinleri bolca tüketmeye özen göstermelidir.

Özellikle implantın çevresinde gıda atıklarının kalmamasına özen gösterilmelidir.Bu yüzden günde en az iki defa dişlerin fırçalanması gereklidir.

İmplantın kemiğe kaynaşma aşamasına kadar, yemek yerken implant bölgesine baskı yapılmamalı, yük vermemeye dikkat edilmelidir.