Hareketli Protezlerin Kullanımı

Yeni kullanmaya başladığınız total proteze (tam damak) alışmanız zaman alabilir.Protezinizden tam verim alabilmek için ilk günlerde çok sabırlı olmanız ve diş hekiminizle ilişkinizi sürdürmeniz gerekir.

  • Kullanmaya ilk başladığınız günlerde yumuşak gıdalar almalısınız.
  • Yiyecekleri küçük lokmalar halinde ve çift taraflı çiğnemelisiniz
  • Alt damak protezleri yanak ve dil hareketleri ile yerinden oynayabilir.Proteze alışmaya başladığınızda yanak ,dudak ve dil kasları ile yerinde tutabilirsiniz.
  • Üst damak protezleri yeni kullanmaya başladığınızda ağzınıza düşebilir, yutkunma hareketleri ile üst protezin damağa daha iyi tutunmasını sağlayabilirsiniz.
  • Eğer çenelerden biri parsiyel protez ise(yani ağızda hastanın kendi dişlerde varsa) bunlara gelen kroşeler (kancalar) ilk birkaç gün ayna karşısında görerek çıkartılmalıdır.Protezi çıkartma işlemi iki elin ,alt çenede başparmak üst çenede işaret parmağı kullanılarak yapılmalıdır.Sağlı sollu dişlere gelen kroşeler (kancalar) alt çenede yukarı ,üst çenede ise aşağıya doğru çekilerek çıkartılmalıdır.
  • İlk günlerde protezler çenenin yumuşak dokularında vuruklar oluşabilir.Oluşan yaraların iyileşmesi için protezin dokulara baskı yapan ve uzun kenarlarından alınması gerekmektedir.Bu nedenle alışır diye düşünülerek beklenilmemeli ,en kısa zamanda diş hekimine başvurarak şikayetler anlatılmalıdır.
  • Protez üzerindeki vuruk yapan yerler kesinlikle, cam,eğe,keski vb. aletlerle kazınmamalıdır.Unutmayınız ki bu iş diş hekiminizin görevidir ve siz kazırsanız protezinizde düzeltilemeyecek hatalara yol açabilirsiniz.

Protezlerin Bakımı ve Temizliği

Protezlerden uzun süreli ve en iyi şekilde faydalanmak isteniyorsa temizliğe önem göstermeli her yemekten sonra ağızdan çıkarılmalı ve bir fırça yardımıyla iyice temizlenmelidir.

Duru su veya sabunlu su bu işlem için uygundur.Akşamları temizlenen protezler bir bardak temiz suyun içine bırakılmalı ve sabah takılmalıdır.