İmplant Sonrası Hareketli Protezler

İmplant Sonrası Yapılan Hareketli Protez (Damak), implantlar yapıldıktan ortalama 1 hafta sonra takılan ve hastanın kendi takıp çıkarabildiği protezlerdir.

İmplant Tedavisi Sonrası Geçici Protez Yapıldıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anestezi etkisindeyken beslenmeyin: Tedavi sırasında anestezi yapıldığı taktirde uyuşukluk geçene kadar farkında olmadan dil, dudak, yanak gibi yumuşak dokuların ısırılıp zarar verilebileceği ihtimalinden dolayı yemek yenmemelidir. Yine yumuşak dokulara zarar verebilecek derecede aşırı soğuk-sıcak içeceklerden kaçınılmalıdır.

İmplant tedavisi sonrası hekimin beslenme planını uygulayın: Bu tip implant üstü protezlerde beslenme planı, implant yapılan bölgeye, operasyonun büyüklüğü, çeşidi ve kemiğin sertliğine göre farklılık gösterir. Bu yüzden bu tarz protezlerle ilgili standart bir prosedür yoktur ve hekim her hastaya uygun bir kullanma planlaması yapar. Bu planlamaya uyulması implant tedavisinin başarısı açısından çok önemlidir.

Hekim özel bir beslenme planlamasını gerekli görmediyse: Eğer hekiminiz özel bir planlama yapmadıysa henüz çene kemiğiyle implant ın kaynaşmadığı ilk 1,5 aylık donemde sadece yumuşak gıdalar bölümünde belirttiğimiz yiyecekleri yiyebilirsiniz. İkinci 1,5 aydan itibaren orta sert gıdalara yavaş yavaş geçebilirsiniz. 3 aydan sonra rahatlıkla orta sert gıdaların tamamı yenebilir.

Yumuşak gıdalar: bütün sıvılar, çorba, yoğurt, makarna, yumurta, pilav, hafif ıslatılmış ekmek içi, haşlanmış sebze, muhallebi, sütlaç vb.

Orta sert gıdalar: suda pişmiş her türlü et ve sebze yemekleri, domates, yumuşak elma, ızgara tavuk, fıstık, çikolata vb.

Sert gıdalar: ayva, sert yeşil elma, beyaz leblebi, buzdolabından yeni çıkmış çikolata, sert ekmek kabuğu, çok pişmiş sert lifli et vb.

Ön dişlerinizle ısırmayın: Ön dişlerinizle hiçbir zaman ISIRMAYINIZ, KOPARMAYINIZ çiklet ve lokum gibi yapışkan maddelerden uzak durunuz. Ön dişlerle ısırıldığında arka taraf havaya kalkarak protezin dengesini bozar.

Protezlerin düzenli olarak bakımını yapın: Protezler günde 2 kez çıkarılarak diş fırçası ve sıvı sabunla fırçalanmalıdır. Bu iş için haftada bir kaç kez protez temizleme tabletlerini bir miktar suda eriterek protezi bu suyun içinde firmanın tavsiye ettiği süre kadar bekletebilirsiniz. Diş macunları protezi çizerek üzerinde daha fazla bakteri plağının birikmesine neden olabilmektedir.

İmplant tedavisi sonrası ağız içi bakımınızı düzenli olarak yapın: İmplant üstü protez kadar ağız içi yumuşak dokuların temizliği de önemlidir. Bunun için mutlaka günde 2 kez çok yumuşak bir fırçayla ağız içindeki yumuşak dokuları, varsa implant üzerinde bulunan metal parçaları temizlemelisiniz. Ayrıca günde 2 kez 1er dakika gargara (örneğin listerine)yapabilirsiniz. İçerisinde klorheksidin bulunan gargaraların 2 haftadan fazla kullanılması renkleşme ve tat almada bozukluğa neden olduğu için tavsiye edilmemektedir. Gargaranın yanında özellikle ilk 1-2 haftalık donemde dilinizi operasyon bölgesinde gezdirerek de mekanik temizliği sağlayabilirsiniz.

Yemek sonrası implant üstü protezinizi temizleyin: Gün içerisinde her yemek sonrasında çok detaylı olmasa da protezi çıkarıp suyun altından geçirmek ve ağzınızı en azından sadece suyla olsa bile çalkalamanız çok faydalıdır.

Protezi çıkartıp yatın: Yatarken protezinizi çıkarıp ağız temizliğiniz yapın ve protezi takmadan uyuyun. Eğer ağzınızda birkaç diş kalmış ve protezinizi çıkardığınızda bu dişler damağınızı ısırmanıza neden oluyorsa protezinizi hekiminizle durumu konuşarak protezle uyuyabilirsiniz.

Protez yapıştırıcı kullanıyorsanız : Protez yapıştırıcı kullanıyorsanız mutlaka her gece yatmadan önce bütün ağınız içindeki yumuşak dokuları ve implan üstü protezleri yapışkandan(ılık suyla fırçalayarak) temizleyiniz.

İmplant Tedavisi Sonrası Yaşanabilecek Sorunlar

Proteziniz acıtıyorsa: Protezlerin uyumsuz ve acıtan kenarları bazen implant ameliyat bölgesindeki dişetini iterek yaralamakta ve implant a zarar verebilmektedir. Eğer bu şekilde acıtan bir durum varsa implant üstü protezi takmayın ve kliniğimize randevu almaya gerek olmaksızın geliniz.

Konuşma zorluğu: Protezinizle konuşmayı yeniden öğrenmek zorundasınız. Bunun için ilk günden itibaren her gün bir aynanın karşısına geçerek yüksek sesle konuşmaya, gazete veya bir dergiyi yüksek sesle okumaya çalışınız. En geç 2-4 haftada çok daha iyi konuşabileceksiniz.

Tükürük akışındaki anormallik: Tükürük akışı Az ya da çok olabilir. Ancak bu 2-3 gün içinde normal haline dönecektir.

Protezin bulantıya yol açması: 2-3 gün işaret parmağınızla üst damağınızın arkada küçük dilinizle birleştiği sahaya her gün birkaç defa olmak üzere masaj yapınız.

Daha sonraki üç günde üzerine çok az diş macunu sürülmüş yumuşak bir diş fırçasıyla aynı masajı yapınız. Bu seanslardan sonra protezinizi takarken ilk 1-2 gün dilinizin ucunu yemek tuzuna değdirip protezinizi öyle takınız. Hiç geçmeyeceğini zannettiğiniz bulantı hissinin oldukça azaldığını hayretle göreceksiniz.

Protezin dile takılması rahatsızlık vermesi: Keskin kenar ve köşeler yoksa dilin bu yeni proteze alışması birkaç haftalık süreç gerektirecektir. Dili yaralayan bir durum varsa hekiminize başvurun.

İmplant üstü protezin dişlere baskı yapması: Bazı durumlarda damak protezler ağızda bırakılan bazı doğal dişlere çelik bir tel (kroşe)yardımıyla bağlanırlar. Bu sayede protez yerinde daha sabit bir şekilde kalır ve oynamaz. Bu dişlere bağlantıyı sağlayan teller eğer fazla sıkıysa ilgili dişinizde ağrıya neden olur. Bu tellerin bir miktar gevşetilmesi sorunu çözecektir.