İmplant Hakkında Sıkça Sorulanlar

Herhangi bir hastalığı olan ve tıp hekimleri tarafından, “İmplant yapılamaz” raporu verilmiş kişiler dışında herkese implant uygula- nabilir. Ancak bazı özel hastalıklarda implant yapılıp yapılamayacağına karar verilmesi için, hastaların sağlık durumlarını takip eden hekimlerle konsültasyonlar yapmak, gerekli görülürse ileri tetkiklere başvurmak gerekir. Kontrol altına alınamayan şeker hastaları, ilerlemiş parkinsonu olanlar, ileri evre alzheimer hastaları, aşırı metal alerjisi olanlar gibi. “Ancak kesinlikle implant uygulanamaz” denebilecek bir hastalık gurubu da yoktur.

Genellikle sakıncası yoktur. Ama kalp hastalarının yine de bu tür bir uygulamaya başvurmadan önce kendi hekimlerine danışmaları doğru olacaktır.

Tıbben bir sakınca bulunmadığı ve çene kemiği uygun olduğu sürece her tür dişsizlik durumunda, kısmi veya total dişsizlik fark etmeksizin, her ağza implant uygulanabilir.

Her şeyden önce gönül rahatlığıyla, çekinmeden gülmenizi sağlayacaktır. Büyük, sağlıklı, mutlu bir gülümsenin sizin kendinize güveniniz ve iş hayatınız gibi birçok şeye olumlu etkileri olur. Bunun yanında implant rahatça konuşabilmenizi, yemek yiyebilmenizi ve istediğiniz birçok şeyi rahatça yapabilmenizi sağlayacaktır.

Çene kemiğine vida takılmasını, aynen bir duvara vida takılmasına benzetebiliriz. Basit bir örnekle ev duvarınıza vida takacaksanız, duvarın genişliğini, derinliğini ve vidanın ne kadar yük taşıyabileceğini düşünürsünüz. İmplant uygulamalarında bizim duvarımız çene kemiğidir. Aynı mantıkla implantlar, çiğneme ve ısırma kuvvetlerine dayanabilmelidir. Bu nedenle, kemiğin genişliği (kalınlığı) ve derinliği (uzunluğu) bizim için çok önemli. Tüm implant firmalarında çok çeşitli çaplarda (kalınlıkta) ve uzunlukta implant modelleri mevcut.
Dolayısıyla hastanın kemik yapısına göre doğru kalınlık ve uzunlukta implant seçme şansımız var. Ancak aşırı kemik kaybı yaşayanlarda kimi zaman doğrudan implant uygulamak ne yazık ki mümkün olmuyor, implant öncesi birtakım ekstra operasyonlar gerekebiliyor. Çünkü çiğneme kuvveti gibi güçlü basınçlara dayanacak vidaların da (implantların) belirli çaplarda ve kalınlıklarda olması gerekiyor. Çok kısa ve çok dar vidalar nasıl ağır yükleri çekemezse, aşırı kısa ve ince implantlar da çiğneme ve ısırma kuvvetine dayanamaz.

İmplantın başarıya ulaşmasında hastaya bağlı faktörler de çok önemli. Bunların başında sigara kullanımı var. Dünyanın birçok üniversite kliniğinde artık günde beşin üzerinde sigara içenlerde implant uygulanmıyor ya da başarısızlık olasılığı ile ilgili onay formları imzalatılıyor. İmplant yaptırmak isteyen hastalar, operasyondan en az 3-4 ay önce sigarayla vedalaşmalı ve operasyon sonrasında en az bir yıl sigaranın yanına bile yaklaşmamalı. Operasyon sonrasındaki üç ay süresince yine mümkün olduğunca alkolden de uzak durmaları gerek. Ağız temizliğinin sağlanması da son derece önemli.

Bu tür hastalarda implant operasyonundan önce, kemik yükseltme ve genişletme diye tabir ettiğimiz birtakım işlemler yapabiliyoruz. Kemik tozları, kemik blokları gibi maddeler kullanarak, kemik seviyelerini yükseltip, genişletebiliyoruz.

Yapılan kemik genişletmenin veya uzatmanın ölçüsüne göre 4-8 ay arasında değişiyor.

Tıp biliminde, özellikle cerrahi branşlarda yüzde 100 başarı diye bir şey söz konusu değildir. Ancak tecrübeli ellerde, tıbbı temizlik kurallarına tamamen riayet edilerek, doğru teşhis ve tedavi planlaması ışığında gerçekleştirilen operasyonlarda başarı şansı yüzde 95’tir.

İmplant başarısızlığının iki ana nedeni vardır: Tıbbi başarısızlık ve hastalara yönelik nedenler. Tıbbi başarısızlık neden kaynaklanır? Yanlış tanı; cerrahi yaklaşımları ve bilgileri yeterli olmayan hekimler tarafından yapılması; operasyonda temizlik prensiplerine tam uyulmaması gibi sebepler cerrahinin başarı oranını düşürür. Hastalara bağlı faktörlere bakacak olursak, ağız temizliğine özen gösterilmemesi, sigara kullanımı, aşırı alkol alımı ve hekimin tavsiyelerine uyulmaması gibi nedenlerle implantlar kaybedilebilir.

İlgili bölgedeki kemik iyileşmesi beklenir (4-5 ay) daha sonra implant uygulaması yenilenir. Ancak implant, hekimin önerilerine uyulmaması, sigara kullanımı veya ağız temizliğine özen gösterilmemesi gibi nedenlerle düştüyse, hastanın yaşam şeklini değiştireceğine ikna olunmadan yeniden implant uygulamak doğru değildir.

Her yaştaki hastalar için uygundur. İmplant tedavisinde her hangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Sadece gençler için kemik gelişiminin tamamlanmasını beklemek gerekmektedir. Bu da kızlarda 16-17, erkeklerde ise 18 yaşına kadar gerçekleşmektedir. Erişkinlerde ise herhangi bir üst yaş sınırı yoktur. Sadece yaş sebebiyle oluşabilecek riskler mevcut ise yapılmayabilir

Rahatlayın çünkü implant tedavisi lokal anesteziyle yapıldığından normal şartlarda ağrı ya da rahatsızlık hissetmezsiniz. Genel olarak implant sonrasında hissedecekleriniz ise basit bir diş çekimi sonrasında hissedeceklerinizde eş değerdedir. Ancak bazı durumlarda genel anestezide uygulanabilir.

İmplant tedavisi 3-6 ay içerisinde yapılan normalde 3- 4 seferlik diş hekimi ziyaretinden ibarettir

İmplant tedavisindeki başarı oranı oldukça yüksektir. İmplant tedavisi olacak en ideal hasta profili sigara içmeyenler ve sağlıklı dişetleriyle ağız sağlına dikkat edenlerdir.

Günümüz teknolojisi ile artık implantların üst yapıları yani protetik parçaları gerek porselen,gerekse zirkonyum materyalleri kullanılarak son derece estetik ve doğal bir şekilde uygulanabilmektedir.

Pahalı olmasının en önemli nedenlerinden biri; implantın titanyum gibi değerli bir metalden üretilmek zorunda olmasıdır. Ancak implant tedavisi Türkiye’de; Avrupa’ya, Amerika’ya, Kanada’ya ve Asya ülkelerine nazaran yüzde 70 daha ucuz. Çünkü Avrupa Birliği kalitesinde malzeme kullanılmasına rağmen, el işçiliği Türkiye’de daha ucuz.

Diş eksiklikleri olan hastalar;ya takıp çıkmalı protez kullanırlar ya da köprü dediğimiz sabit protezler kullanırlar.Eğer hastamızın fazla sayıda diş eksikliği varsa takıp çıkmalı protez kullanırlar.İmplantla takıp çıkmalı protezden kurtulurlar.Ya da boşluğun önündeki ve arkasındaki dişlerden feragat edip kestirmek yerine yine implant tedavisi ile çok başarılı bir tedavi elde edilebilir.

Kurtulabileceğimiz en başlı sorun özellikle alt çene haraketli protez ve tam protez kullanan hastalarda çok ciddi yer tutucu promlemleri vardır.Çünkü alt çenede içerde oynayan bir dil,yanak ve dudak vardır.Bu yüzden haraketli protezleri alt çenede kontrol etmek çok zordur.
Dental implant uygulamasi İmplant uygulamasıyla sadece alt çeneye uygulanacak 2 adet implantın çıkıntı olarak görev yapması ve protezin içerisine yerleştirilen 2 adet girintiyle protezin alt çeneye tutunmasını çok ciddi oranda arttırabiliyor.Haraketli protez kullanan bir hastanın protezini sabit proteze çevirdiğimiz zaman daha rahat çiyneme imkanına kavuşmaktadır.Tek diş eksiklerinde de hastalar orjinal ana dişine yakın derecede dişe kavuşacaktır.

İmplant ın uygulanmadığı bazı vakaalar vardır.Bu durumlar çekim sonrası sinüs boşlukları denen boşlukların aşağıya sarkması sonrası kemik boşluğunun ve değerinin azaldığı durumlardır.Yani İmplantın yerleşeceği yeterli boşluk olmazsa İmplant uygulanamaz.
Üst çenede riskli bölgeler sinüs boşlukları;alt çenedeki riskli bölgeler ise mandibüler kanaldır.Eğer kemil erimesi çok fazla olup bu mandibüler kanala yaklaştıysa kemik bulunamayacağı için İmplant yerleştirilemeyebilir.

Tek-dis-implant Bir diğer olumsuzluk ise sistemik hastalıklardır.Sistemik hastalıklar İmplant yapımına neden olabiliyorlar.Bu tip hastalardan;doktorundan hastalığıyla ilgili olarak;bu hastaya İmplant yapılabilir;onay yazısını aldıktan sonra implant yapım aşamasına geçilebilir.Yani doktor onayı şarttır.Bu hastalıklara örnek verecek olursak diyabet hastalarında şekerin kontrol aitında olması implant için yeterlidir.Aylık şeker testlerinde bu 1 aylık,3 aylık ,6 aylık şeker testlerinin sonucuna göre diş hekimi implant yapımına karar verir.