İmplant (Yapay Diş Kökü)

İmplant (Yapay Diş Kökü)

İmplantoloji

Diş çürüğü veya kaybı nedeniyle yapılması gereken tüm protetik tedavilerin amacı, doğal dişleri mümkün olduğunca taklit etmektir.

Ağızdaki diş sayısı azaldıkça bu amaca ulaşmak da zorlaşır.

Ayrıca uzun bir süre geçtikten sonra yumuşak dokuda ve kemikte meydana gelen değişikler fonksiyonu kusursuz bir şekilde sağlamayı imkansızlaştırır.

Protez ağıza uymaz hale gelir,tutuculuğunu artık kaybetmiştir.Bu gibi durumlarda modern bir diş hekimliği uygulaması olan İMPLANT teknolojisinden faydalanılabilir.

İmplant Tedavisi Başlangıç Prosedürleri

Tedavi planlaması,çoğunlukla operasyon öncesi yapılan düzenlemeyi kapsar. Diş hekiminiz öncelikle bütün diş ve diş etlerini kontrol eder; periodontal (diş eti) problemlei, çürük gibi tedavileri implantla ilgili işlemlere başlamadan önce giderir. Eğer genel sağlık problemleriniz varsa veya ilaç kullanıyorsanız doktorunuzla konsültasyon gerekebilir.

Ayrıca bir implant operasyonu yapmadan önce muylaka detaylı anamnez, panaromik röntgen, çeşitli testler (alerji, pıhtılaşma vs.) istenmelidir.

Gerekli görülen durumlarda ise bilgisayarlı tomografi de istenmektedir.

İmplant Tedavi Planlamaları

  • İmplantların tam,bölümlü ve tek diş eksiklikleri olmak üzere üç ana endikasyon grubu vardır. Uygulanacak implant sayısı bu üç endikasyona göre belirlenir.
  • Tek diş eksiklikleri; Diş boşluğun bulunduğu bölgedeki kemiğe implant vidasının yerleştirildiği, eksik dişlerin önündeki ve arkasındaki dişlere aşınma yapılmadığı ve daha sonra tek bir kronun yerleştirildiği güncel bir tedavi yöntemidir. Diş köprülerine alternatif olarak başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Tek bir diş implantı uygulamak için o bölgede yeterli boşluğa sahip olmak ve implant vidasının çapına ve boyutuna uygun bir kemiğe sahip olmak gerekir.
  • Kısmi diş eksiklikleri: Protetik olarak ( diş protezleri açısından) kısmi dişsizlik vak’alarının sabit protezlerle tedavi edilmesi önerilir. Bunun için implantoloji protetik tedaviye yardımcıdır. Aslında implantın kendisi bir protez olmayıp, protezlere dayanak, destek olarak bir unsurdur.Kısmi diş eksikliğinde geleneksel yöntemlerle hazırlanan köprü restorasyonlarında dişlerin kesilmesi gerekirken, implant uygulamalarında sağlam dişlerinizin kesilmesine ve zarar görmesine gerek yoktur.Ağızda birden fazla diş eksikliği olduğunda, özellikle sonu dişsiz biten çenelerde dental implantlar üzerine yapılan sabit kuron kaplamalar hastaları takıp çıkartılan hareketli protezlerden kurtaran protez çeşitleridir.
  • Total diş eksikleri: Total diş eksikliği durumuğunda, hastanın kemik durumuna , ekonomik durumuna göre sabit yada hareketli protezler uygulanabilir.

All-on-4
All-on-4 implant sistemi, eğik implantlar kullanarak tam çene tedavisi için en iyi çözümdür.
All-on-4 ssistemi, hastalara ameliyat gününde sabit bir tamçene protezi sağlayan düşük maliyetli ve aşısız bir çözümdür.
Çenenin ön tarafına İki düz implant ve çenenin arka tarafına 45 ° ‘ye kadar eğimli iki implant yerleştirilir. Sadece dört implant ile tam ark rehabilitasyonu sağlanır. Özellikle alt çenede yer olmadığı durumlarda mental sinirlerin ön tarafına impantlar yerleştirilir.İmplantların hemen yüklenmesi için kriterleri karşılayan hastalar için hemen geçici protez hazırlanır. İmplantların Augmentasyonu soraında kalıcı protezler yaapılır.
All on six
All on six implaant sisteminde tüm dişleri sabitlemek için sadece 6 implant kullanılır.
Yüksek kaliteli tam çene diş restorasyonları kemik kaybı olsa bile yapılabilir – çoğu durumda kemik greftine gerek yoktur. Hemen geçici protezler yapılabilir.
All on 6 implant prosedürü özellikle üst çenenin etkili bir şekilde restorasyonunu sağlar, çünkü daha uzun ve daha güçlü implantlar çenenin arka kısmına sabitlenebilir.

Hareketli protez uygulamaları: Çene kemiğinin yeterliliğine göre bazen 2 bazen 4 implant kullanılarak hareketli protezler  yapılabilir. Bu protezlerin implantlara bağlantıları ball ataşmatlar, locater yada bar uygulamaları yapılarak sağlanır.