Restoratif Diş Tedavileri

Restoratif Diş Tedavileri

Diş Çürüğü

Ağız bakımına gereken önem verilmezse oluşan diş çürüğü ilerlemeye başlar ve diş özünü (sinirini) tehdit eder. Çürük diş özüne ulaşmadan tedavi edilirse dişin canlılığı kaybolmadan dolgu yapılma imkanı olur. Yapılması gereken, altı ayda bir diş hekimine kontrole gitmektir.  Böylece diş hekimi, sizin fark edemeyeceğiniz röntgen filmi muayene yöntemleri ile teşhis ederek tedavi yoluna gider. Çünkü dişlerin tedavisinde geleneksel yöntemler (gümüş dolgu) dışında, kompozit (diş renginde ışınlı dolgular) dolgular da kullanılmaktadır. Yeni teknolojik gelişmeler ile diş renginde kompozit dolgu restorasyonları ve seramik dolgu restorasyonları yapılarak estetik ve fonksiyonel çözümler sağlanmaktadır.

Kuafaj

Pulpanın herhangi bir sebepten (genelde diş çürüğü) ağız ortamına açılıp enfekte olmadığı ancak buna çok yakın olduğu durumlarda diş hekiminin, pulpanın enfekte olmadan korunmasını ve dış ortam ile arasındaki mesafeyi tekrar arttırmak için uyguladığı bir tedavi şeklidir.

Konservatif (Koruyucu) Diş Tedavisi

Diş çürükleri dişlerin mine ve dentin gibi dış tabakalarında oluşan doku kayıplarıdır. Konservatif diş tedavisi ise, çürüklerin erken dönemde saptanarak temizlenmesini ve ilerlemesinin durdurularak dişin canlılığının korunmasını amaçlayan bilim dalıdır. Böylece sonraki aşamalar olan kanal tedavisi (endodonti) veya diş çekimi önlenmiş olur. Doku kayıpları, konservatif yöntemlerle estetik, sağlam ve uyumlu bir şekilde doldurularak tedavi edilmektedir.

Ağızda bulunan bakterilerden oluşan bakteri plağı, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturabilmektedir. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin minesinin bozulmasına ve sonuçta da diş çürüğünün başlamasına neden olmaktadırlar.

Uygulanacak dolgu malzemesinin seçiminde madde kaybının miktarı bu bölgede etkili olan çiğneme kuvvetleri ve hastanın estetik beklentileri göz önünde tutularak karar verilir.

Kompozit Reçineler:

Günümüzde en sık kullanılan malzemelerdir. Estetik, sağlamlık ve fiyat bakımından çoğu vakada uygun çözümler sunarlar.

Dişle olan bağlantı özelliklerinden dolayı, hazırlık için sadece çürüğün kaldırılması yeterlidir. Bu sayede dişin sağlam dokuları eksilmez.

Dolgu malzemesinin tutuculuğu özel bir yapıştırıcı ile sağlanmaktadır. Bu yapıştırıcılar diş minesine çok iyi yapışabildiğinden bize, dişlerin rengini ve biçimini değiştirecek kozmetik uygulamalar da yapabilme olanağını sağlarlar.

Kompozit dolgular, hazırlanan kaviteye tabaka tabaka yerleştirilir ve her tabaka özel bir ışık ile sertleştirilir. Bu işlem bitince kompozit dolgular dişe göre şekillendirilir ve düzeltilir.

En önemli dezavantajları, derin çürüklerde işlem sonrası bir süre hassasiyete neden olabilmesidir. Dolguların renkleri, kahve, çay gibi boyayıcı yiyeceklerle de zamanla değişebilmektedir.

Amalgam restorasyonların aksine, kompozit dolgular tek seansta tamamlanır. Tedavinin ardından hasta dilerini normal olarak kullanabilir. En önemli dezavantajları ise, işlem sonrası bir süre hassasiyet olmasıdır.

İnley ve Onleyler:

Kanal tedavisi, çürük ve travma gibi etkenlere bağlı olarak dişlerde oluşan madde kaybını, dişin sadece eksik olan kısımlarını tamamlayacak biçimde restore eden ağız dışında ve laboratuvarda kompozit veya seramikten hazırlanmış bir çeşit dolgudur.

İnley ve onleylerde dişin sağlam kısmı doğal haliyle korunmaktadır. Özellikle estetik ve konfor beklentisi yüksek olan hastaların arka bölgedeki dişlerinde tercih edilmektedir. Ayrıca çok sayıda dolgu yapılması gerektiğinde, tek seansta yapılacak diş hazırlığı ve ölçü alma aşamasını takiben, laboratuvarda hazırlanan inley ve onley dolgular ikinci ziyarette yerleştirilerek zamandan tasarruf sağlar. Aynı şekilde restorasyonların klasik dolgular gibi ağız içinde değil de laboratuvarda hazırlanması nedeniyle uyum açısından daha kusursuz sonuçlar verirler.

Seramikler biyolojik olarak insan vücuduyla en uyumlu materyallerden biridir. Yüksek estetik özellikleri nedeniyle de onları tercih etmekteyiz.

                 

Porselen İnley ve Onleylerin Avantajları:

  • Estetiktirler, diş dokusundan ayırd edilmeleri çok zordur..
  • Uzun ömürlüdürler.
  • Kalan sağlam diş dokusunu korurlar.
  • Kenar sızıntısı ve yeni çürük oluşma riski minimumdur.
  • Bakteri plağı tutulumu azdır ve Biyolojik uyumları iyidir.
  • Allerjik reaksiyon göstermezler.
  • Zaman tasarrufu sağlarlar.
  • Diş-restorasyon uyumu çok hassastır

Buna karşılık materyal ve yapım yapıştırıcı maliyetleri nedeni ile tercihler sırasında bütçenin göz önünde bulundurulmasını gerektirirler.