Ağız Yaraları

Ağızda veya diş etlerinde tabanında gelişen küçük, ağrılı lezyonlardır. Yeme, içme ve konuşmayı rahatsız edebilirler.

Kadınlar, ergenler ve ailede ağız ülseri öyküsü olan kişiler ağız ülseri geliştirme riski daha yüksektir.

Ağız ülserleri bulaşıcı değildir ve genellikle bir ila iki hafta içinde geçer. Bununla birlikte, büyük veya aşırı derecede acı veren bir ağız ülserleri ağrınız varsa veya iyileşmeden uzun süre devam ederse, bir doktora danışmalısınız.

Ağız ülserlerinin arkasında kesin bir neden yoktur. Bununla birlikte, belirli faktörler ve tetikleyiciler tanımlanmıştır. Bunlar:

Diş hekimliği tedavisi, sert fırçalama, spor yaralanması veya kazara ısırık nedeniyle küçük ağız yaralanları oluşabilir.

Sodyum lauril sülfat içeren diş macunları, ağız gargaraları, çilek, narenciye ve ananas gibi asitli gıdalara karşı gıda duyarlılıkları olanlar ile çikolata ve kahve gibi gıdalar ağız ülserlerini tetikler.

Temel vitamin eksikliği, özellikle B-12 , çinko, folik asit ve demir eksiklikleri, menstrüasyon sırasındaki hormonal değişiklikler, diş teli , stres veya uyku eksikliği bakteriyel, viral veya mantar enfeksiyonları ağız ülserlerinin oluşmasında etkilidir.

Ağız yaraları ciddi ve tıbbi tedavi gerektiren bir hastalığın bir işareti olabilir; çölyak hastalığı (vücudun glutene tolere edemediği bir durum), enflamatuar barsak hastalığı, şeker hastalığı, Behçet hastalığı (vücutta iltihaplanmaya neden olan bir durum), bir bağışıklık sistemi HIV / AIDS bu hastalıklardan bazılarıdır.

Diş hekiminiz  görsel bir muayene ile ağız ülserlerini teşhis edebilecektir. Sık, şiddetli ağız ülseri yaşıyorsanız, diğer tıbbi durumlar için test edilebilirsiniz.Bu gibi durumlarda diş hekimi dikkatli olmalı gerekirse bir tıp hekimi ile konsültasyon yapılmalıdır.

ÖNLEYİCİ YAKLAŞIM

Ağız ülseri oluşumunu azaltmak için adımlar atabilirsiniz. Ağzınızı tahriş edebilecek ananas, greyfurt, portakal veya limon gibi asitli meyvelerden kaçınmak bunların yerine tam tahılları ve alkali (asidik olmayan) meyve ve sebzeleri seçmelisiniz.

Sağlıklı, dengeli bir beslenme yapmalı ve günlük multi  vitamin kullanmalısınız. Yeterli uyku ve dinlenme ağız ülserlerinin oluşumunu azaltacaktır.

TEDAVİ

Çoğu ağız ülserinin tedavisine gerek kalmaz. Fakat, sık sık ağız ülseri olursanız veya son derece ağrılıysa bazı basit tedaviler ile süreci daha kolay geçirilebilir, iyileşme süresi ve ağrınız azalabilir.

Ağız gargarası yada kabartma tozu kullanarak gargara yapmak, ağız ülseri üzerine magnezyum hidroksit sürmek, buz uygulamak, nemli çay poşetleri koymak, folik asit , B-6 vitamini, B-12 vitamini ve çinko gibi besin takviyeleri almak, papatya çayı, ekinezya  ve meyan kökü gibi doğal besin kaynakları kullanmak ağız ülserlerinin tedavisinde etkilidir.