Bebeklerde ağız ve diş bakımı nasıl yapılmalıdır

Bebeklerin ağız ve diş sağlığı ile ilgili bakım ilk süt dişinin çıkması ile birlikte başlar. 6-9 aylık bebeklerin alt ön iki dişi çıkar ve 24 aylık olana kadar 20 süt dişleri olur. Bebek beslendikten sonra dişetleri ve dişler, diş sayısı az olduğunda temizlemek için fırça yerine temiz bir tülbent ya  da gazlı bez kullanımı uygundur.

Bebeklerin diş çıkartması sıkıntılı olabilir.  Diş çıkması sırasında ateş, iştahsızlık, ağrıya bağlı ağlama, ishal görülebilir. Ağrıyı hafifletmenin en iyi yolu Islak ve soğutulmuş bir tülbent uygulanmasıdır. İştahsızlığın sonuçlarının en aza indirilmesi için bebeğe  meyve püreleri ve bol su verilmelidir.

   

Biberon içine pekmez ve bal katkısı sıkça uygulanan bir yönetmdir. Bu beslenme yöntemi çocukların dişlerine biberon çürüklerine neden olabilir. Mümkün olduğu kadar sütü biberonla sade olarak vermeli, eğer sade verilemiyorsa sonrasında mutlaka su verilmelidir.

Süt dişi sayısı arttıktan sonra fırçalamaya geçilir. Diş fırçası seçiminde bebeklerin hoşuna gidecek renk ve şekiller çok önemlidir. Fırça yumuşak olmalı ya da kullanılmadan önde ılık suda biraz yumuşaması sağlanmalıdır. Fırçalama sırasında önce kendilerinin fırçalamasına izin verilmeli daha sonra fırça bebekten alınarak ebeveyn tarafından fırçalama yapılmalıdır. Fırçaların kullanımı sonrasında temizliğine dikkat edilmelidir. Macun olarak Flor içermeyen macunlar kullanılmalıdır.

Bebek ve küçük çocukların süt dişlerinin yetişkinlerin kalıcı dişlerine göre mine tabakaları dayanıksız olduğundan şekerli, asitli, nişastalı gıdalar yerine besleyici değeri yüksek sebze ve meyveler tüketmesi, dişteki plakların birikimini azaltır.

Öncelikle korumanın çok önemli olduğunun bilinmesi gerekir. Çocuklar doğduğunda ağızlarında çürük oluşturan mikroorganizmalar bulunmaz. Bu mikroorganizmalar sadece tükrükte yaşar ve genellikle anneden çocuğa taşınır. Anne yada diğer bakım yapan bireyler bu mikroorganizmaları bebeğin elini önce annesinin sonra kendi ağzına sokmasıyla , beslenme sırasında mama kaşığını soğutmak için ağızlarına alma, biberondaki sütün sıcaklığını kontrol etme yada yer düşen emziği kendi ağızlarında temizleme gibi sebeplerle çocuğa taşırlar.

Süt dişleri daha sonra çıkacak dişlerin yerini tuttuğu için kendiliğinden düşene kadar ağızda kalması gerekir. Bebek ilk oturmaya başladığında diş hekiminden randevü alınarak kontrole götürülmeli ve daha sorun yokken diş hekimi hasta arasında sempati kurulması sağlanmalıdır.

Leave a Reply

Your email address will not be published.