Doğal Diş Üstü Sabit Geçici Kaplama

Bu protezler, genelde dişin kaplama için ufaltıldığı seans hekiminiz tarafından aynı seansta klinikte yapılan protezlerdir. Görüntüsü ve estetiği çok iyi olmasa da dişinizi soğuk ve sıcaktan koruması , dişin yerinin korunması açısından önemlidir.

Bazı durumlarda geçici protezler laboratuvarda yapılarak bir sonraki gün ağıza takılmaktadır, bu protezlerin görüntüsü nispeten daha estetiktir ve bu protez üzerinden asıl protezin estetik görüntüsü ile ilgili planlama yapılabilir.

Geçici Protez Yapıldıktan Sonra

Anestezi etkisindeyken beslenmeyin: Tedavi sırasında anestezi yapıldığı takdirde uyuşukluk geçene kadar farkında olmadan dil, dudak, yanak gibi yumuşak dokuların ısırılıp zarar verilebileceği ihtimalinden dolayı yemek yenmemelidir. Yine yumuşak dokulara zarar verebilecek derecede aşırı soğuk-sıcak içeceklerden kaçınılmalıdır.
Geçici protez süresince sert gıdaları yemeyiniz: Geçici kaplamaların yapıldığı madde genel olarak akrilik (plastik) esaslı olduğu için çok sağlam olmadığı unutulmamalıdır. Yumuşak ve orta sert gruba giren bütün yiyecekler rahatlıkla yenebilir. Sert gruba giren yiyecekleri geçici protezle yemek protezin kırılmasına ya da çatlamasına neden olabilir.

Yumuşak gıdalar: bütün sıvılar, çorba, yoğurt, makarna, yumurta, pilav, hafif ıslatılmış ekmek içi, haşlanmış sebze, muhallebi, sütlaç vb.

Orta sert gıdalar: suda pişmiş her türlü et ve sebze yemekleri, domates, yumuşak elma, ızgara tavuk, fıstık, çikolata vb.

Sert gıdalar: ayva, sert yeşil elma, beyaz leblebi, buzdolabından yeni çıkmış çikolata, sert ekmek kabuğu, çok pişmiş sert lifli et vb.
Geçici protez sonrası tedaviyi aksatmayın: Geçici proteze alışarak günlük ihtiyaçlarınızı rahatlıkla karşılamaya başlayabilirsiniz. Ancak bu protezin çok sağlam olmadığı, rahatlıkla kırılabileceği ve dişlerinizin zarar görebileceği unutulmamalıdır. Hekiminizin belirttiği süreler dahilinde kalıcı protezin yapılması ağız ve diş sağlığınız açısından son derece önemlidir.

Ağız ve diş bakımınızı ihmal etmeyin: Dişlerinizi elektrikli ya da manuel fırçayla günde 2 kez fırçalayınız. Ağız gargarası (örneğin Listerine) kullanabilirsiniz. Diş aralarını kürdanla temizlemeye çalışmanız kaplamanın yerinden çıkmasına neden olacaktır. Bu yüzden diş ipi kullanabilirsiniz. Diş ipinin aralara girmesinin zor olduğu durumlarda fazla zorlamayınız. Diş aralarını temizlemenin en iyi yollarında biri ‘ağız duşu’ olarak bilinen (örneğin Oralb-Oxyjet) cihazlardan birinin kullanılmasıdır. Bu cihazlar basınçlı olarak suyu ve havayı karıştırarak dişlerin arasına vermektedir.

Yaşanabilecek Olası Problemler

Protezin kırılması: Protezin kırılması durumunda tamiri ya da yenisinin yapılması için kliniğimizi arayınız. Protezin altındaki dişler canlı ise soğuk sıcak gıdalar hassasiyet oluşturabileceğinden bunlardan kaçınılmalıdır. Kırılan parçayı bazı durumlarda onarmak mümkün olmaktadır bu kırık parçayı yanınızda getirmeniz faydalı olacaktır.

Protezin yerinden çıkması: Tedavi aşamaları sırasında geçici protezler birkaç kez takılıp çıkarılacağı için çok kuvvetli bir yapışkanla yapıştırılmaz. Bu yüzden kendiliğinden yerinden çıkması durumunda randevu almanıza gerek olmaksızın kliniğimize geliniz. Eğer şehir dışındaysanız kaplamayı yerine yerleştirebiliyorsanız yerleştirerek yakındaki bir diş hekimine yapıştırtabilirsiniz.
Protezin dile takılması rahatsızlık vermesi: Yeni takılan proteze bir süre yabancılık hissedilmesi çok doğaldır. Geçici protezlerin genel olarak cilası kalıcı protezler kadar iyi olmamakta ve pürüzlü alanlar bulunabilmektedir. Ağıza takılan her yeni maddeyi (bu sadece bir dolgu bile olabilir) yumuşak dokular ve dil garipseyecektir. Yaklaşık bir haftalık süreçte diliniz bu yeni proteze alışacaktır. Dilinizi yara yapacak pürüzlü bir kenar/yüzey varsa dilinizi mümkün olduğunca o bölgeye çok götürmeden kliniğimize geliniz ya da prova seanslarında hekiminize durumu belirtiniz. Ufak bir aşındırma ve/veya cilalama işlemi ile sorun çözülecektir.

Protezin dişlere baskı yapması: Bu durum genelde yapılan protezde yükseklik olması durumunda hissedilir. Diğer doğal dişleriniz birbirine temas etmeden önce yapılan protezin erken temasından kaynaklanır. Ağız içerisindeki kuvvetler sadece belli bölgeye geleceği için ilgili bölgede ağrı oluşacaktır. Mutlaka vakit kaybetmeden çok kısa bir ziyaretle hekiminize başvurunuz. Bu süreçte mümkün olduğunca yumuşak gıdalar grubuna giren yiyecekleri tüketin.

Yanak, dudak, dil ısırması: Uzun yıllar dişsiz kalan bölgelerde yanak, dil gibi yumuşak dokular boş olan kısma doğru büyürler. Eğer bu yumuşak dokuları ısırma gibi bir sorun oluşuyorsa protez kenarlarına daha yuvarlak ve cilalı bir form verilerek sorun çözülecektir. Çok rahatsız eden bir durum varsa hemen ya da prova seanslarında hekiminize durumu belirtiniz.

Soğuğa ve sıcağa duyarlılık: Bu protezler kalıcı kaplamalarda olduğu kadar sert bir yapışkanla yapıştırılmadığı için sızıntı oluşabilmekte ve dişlerde sızlamalar meydana gelebilmektedir. Protezle dişeti arasındaki aralıklar soğuk sıcak hassasiyetine neden olabilmektedir. Bu tarz ufak sızlamalar gerçek protezin yapımı ve asıl yapışkanla yapıştırılması sonrası son bulacaktır. Bu tip hassasiyetlerin olduğu durumlarda mümkün olduğunca çok soğuk ve sıcak gıdalardan kaçınmanız gerekmektedir.
Protez altındaki dişlerde ağrı hissedilmesi: Hafif sızlamalar olması haricinde sürekli ağrı kesici kullanmanızı gerektirecek ağrılı bir durum varsa mutlaka hekiminizle iletişime geçiniz.